JADŁOSPIS OD DNIA 03.03.2025 – 14.03.2025

Poniedziałek                    3.03    
Zupa ogórkowa z ziemniakami 300g (1,3,4) + pieczywo mieszane – 235kcal;porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki, koperek, ogórki kiszone, mąka kukurydziana, śmietana 12%, ziemniaki;

Makaron z serem i musem truskawkowym 250g (1,2,3) – 402kcal;ser biały półtłusty, masło, makaron lubelski świderki, truskawki mrożone.

Kompot jabłkowy 150g – 77kcal;

2) Wtorek                 4.03           
Zupa pomidorowa z tartym ciastem300g (1,2,3,4) – 240kcal; porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, śmietana 12%, mąka kukurydziana, natka pietruszki, koperek, koncentrat pomidorowy pudliszki, mąka tortowa, jajka;

Schab w sosie własnym 110g – 252kcal;schab bez kości, zioła, czosnek, cebula, olej kujawski, mąka ziemniaczana;

Kasza jęczmienna 165g (1,3) – 224kcal;

Surówka z marchewki, selera i jabłka z dodatkiem śmietany i jogurtu naturalnego 80g (3,4) – 78kcal;

Kompot jabłkowy 150g – 77kcal;    

3) Środa                   5.03            
Zupa krupnik300g (1,3,4) + pieczywo mieszane  – 154kcal; porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, kapusta biała, kasza jęczmienna, koperek, natka pietruszki, śmietana 12%, mąka kukurydziana;

Pierogi ruskie z masłem 200g (1,2,3) – 334kcal;ser biały półtłusty, mąka tortowa, jajka, czosnek, masło, ziemniaki, cebula;

Sok Tymbark multiwitamina 200g – 47kcal; 

Kompot jabłkowy 150g – 77kcal;                                                                   

4) Czwartek                   6.03     
Zupa rosół z makaronem 300g (1,2,4) – 170kcal; skrzydło z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki, koperek, makaron czarnecki nitki;

Kotlet drobiowy panierowany 90g (1,2) – 237kcal;

filet z kurczaka, jajka, mąka tortowa, bułka tarta, sól morska, pieprz ziołowy, olej kujawski;
Ziemniaki 200g (3) – 175kcal; masło

Kapusta kiszona duszona z masłem i kminkiem150g (3) – 63kcal;

Kompot wieloowocowy 150g – 98kcal; porzeczka czarna, śliwka, truskawki, agrest, jabłka świeże.

5) Piątek                      7.03        
Zupa jarzynowa z ryżem brązowym 300g (3,4) – 171kcal; porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki, koperek,  mieszanka warzywna siedmioskładnikowa mrożona, ryż brązowy, śmietana 12%, mąka kukurydziana;

Ryba mielona 90g (1,2,5) – 193kcal;

filet z mintaja, bułka wodna, bułka tarta, cebula, jajka, olej kujawski;

Ziemniaki 200g (3) – 175kcal; masło

Buraczki z chrzanem 80g – 40kcal;

Kompot wieloowocowy 150g – 98kcal; porzeczka czarna, śliwka, truskawki, agrest, jabłka świeże.

6) Poniedziałek                    10.03
Zupa żurek z 1/2 jajka 300g (3,4) + pieczywo mieszane – 160kcal porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki, koperek, żurek zakwas, jajka, mąka kukurydziana, śmietana 12%;

Placki ziemniaczane 200g(1,2,3) –325kcal; ziemniaki, jajka, cebula, mąka tortowa, ser żółty, śmietana 12%, olej kujawski, pieprz ziołowy;

Sok Tymbark multiwitamina 200g – 47kcal; 

Kompot jabłkowy 150g – 77kcal;

7) Wtorek                             11.03
Zupa krem brokułowy grzankami320g (1,3,4) – 159kcal; porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, brokuły mrożone, grzanki z bułki wrocławskiej, śmietana 12%, mąka kukurydziana, natka pietruszki, koperek;

Gulasz wieprzowy 110g – 272kcal; szynka bez kości, zioła, olej kujawski, cebula, mąka ziemniaczana;

Kasza jęczmienna 165g (1,3) – 224kcal;

Fasola szparagowa gotowana 80g – 31kcal;

Kompot jabłkowy 150g – 77kcal;

8) Środa                                 12.03
Zupa fasolowa z ziemniakami i kiełbasą300g (4) – 220kcal; porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki, ziemniaki, śmietana 12%, majeranek, fasola Jaś, kiełbasa podwawelska;

Kopytka z masłem i musem truskawkowym 250g (1,2,3) – 451kcal;
ser biały półtłusty, ziemniaki, mąka tortowa, mąka ziemniaczana, jajka, masło, truskawki mrożone;    

Kompot jabłkowy 150g – 77kcal;

9) Czwartek                         13.03
Zupa rosół z tartym ciastem 300g (1,2,4) – 159kcal; porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, cebula, koperek, jajka, mąka tortowa;

Bitki drobiowe 60g – 185kcal; filet z kurczaka, cebula, zioła, olej kujawski;          
Ziemniaki 200g (3) – 175kcal;masło;

Surówka z warzyw mieszanych 80g (4) – 91kcal;    kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, papryka konserwowa, szczypiorek, oliwa z oliwek, krem z gorczycy;

Kompot wieloowocowy 150g – 98kcal; porzeczka czarna, śliwka, truskawki, agrest, jabłka świeże.

10) Piątek                             14.03
Zupa kalafiorowa z makaronem pełnoziarnistym 300g (1,2,3,4) – 117kcal; porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, cebula, koperek, kalafior mrożony, makaron pełnoziarnisty lubelski, mąka kukurydziana, śmietana 12%;

Medaliony z morszczuka panierowane 90g (1,2,5) – 130kcal;filet z morszczuka, mąka tortowa, bułka tarta, jajka, olej kujawski;

Ziemniaki 200g (3) – 175kcal;masło;

Surówka z czerwonej kapusty, pora, jabłka i cebuli 80g – 65kcal;

Kompot wieloowocowy 150g – 98kcal;porzeczka czarna, śliwka, truskawki, agrest, jabłka świeże.     

Informacja na temat obecnych w serwowanych potrawach składników powodujących alergię lub reakcję alergiczną:

1. ziarna zbóż 2. jajka 3. mleko 4. seler 5. ryby