TŁUSTY CZWARTEK

Początki Tłustego Czwartku
Tłusty Czwartek to tradycja sięgająca średniowiecza. W tym dniu ludzie, zwłaszcza w krajach zachodnioeuropejskich, robili zapasy jedzenia, by przygotować się na post. Był to ostatni dzień hucznego świętowania przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, który wiązał się z restrykcjami w jedzeniu.

„Pączkowy” dzień
W Polsce Tłusty Czwartek kojarzy się głównie z pączkami, które symbolizują bogactwo i pomyślność. Pączki początkowo były wypełnione różnymi farszami, a ich spożywanie miało na celu zapewnienie szczęścia i dobrobytu.

Tradycja jedzenia pączków
Zgodnie z tradycją, tego dnia trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka, a im więcej ich zjemy, tym lepszy będzie nasz rok! Współczesne pączki często wypełnia się różnymi nadzieniami, np. różą, budyniem czy czekoladą.