JADŁOSPIS 13.01 – 17.01

Poniedziałek (13.01.25)                 

Zupa ogórkowa z ziemniakami 300g (1,3,4) + pieczywo mieszane – 227kcal;

porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki, koperek, ogórki kiszone, ziemniaki, mąka kukurydziana, śmietana 12%;

Makaron z serem i musem truskawkowym 250g(1,2,3) – 402kcal;

makaron lubelski świderki, masło, ser biały półtłusty, truskawki mrożone;

Kompot jabłkowy 150g – 77kcal;

Wtorek (14.01.25)

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami320g (1,3,4) – 174kcal;
porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, groszek zielony mrożony, grzanki z bułki wrocławskiej, śmietana 12%, mąka kukurydziana;

Gulasz wieprzowy 110g – 272kcal;
szynka bez kości, zioła, olej kujawski, cebula, mąka ziemniaczana;

Kasza jęczmienna 165g (1,3) – 224kcal;

Fasolka szparagowa zielona80g – 31kcal;

Kompot jabłkowy 150g – 77kcal;

 Środa (15.01.25)               

Zupa krupnik 300g (1,3,4) + pieczywo mieszane  – 154kcal;

porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, kapusta biała, kasza jęczmienna, śmietana 12%, mąka kukurydziana;

Naleśniki z serem i dżemem 200g (1,2,3) – 438kcal;
mleko, mąka tortowa, jajka, ser biały półtłusty, śmietana 12%, dżem truskawkowy niskosłodzony, olej kujawski, cukier waniliowy;       

Kompot jabłkowy 150g – 77kcal;

Czwartek (16.01.25)

Zupa rosół z tartym ciastem 300g (1,2,4) – 159kcal;

porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, cebula, koperek, jajka, mąka tortowa;

Bitki drobiowe 60g – 185kcal;      

filet z kurczaka, zioła, cebula, olej kujawski

Ziemniaki 200g (3) – 175kcal;
masło;

Surówka z warzyw mieszanych 85g (4) – 91kcal;    
kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, szczypiorek, ogórki kiszone, oliwa z oliwek, krem  z gorczycy;

Kompot wieloowocowy 150g – 98kcal;                                                                                                             
porzeczka czarna, śliwka, truskawki, agrest, jabłka świeże.

Piątek (17.01.25 )                

Zupa kalafiorowa z ryżem brązowym 300g (3,4) – 117kcal;

porcja drobiowa, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, cebula, koperek, kalafior mrożony, ryż brązowy, mąka kukurydziana, śmietana 12%;

Ryba panierowana 90g (1,2,5) – 198kcal;

filet z mintaja, bułka tarta, mąka tortowa, jajka, olej kujawski;

Ziemniaki 200g (3) – 175kcal;
masło;                          
         
Surówka z czerwonej kapusty, pora, jabłka i cebuli z dodatkiem oliwy  z oliwek  80g – 65kcal;
Kompot wieloowocowy 150g – 98kcal;                                                                                                             

porzeczka czarna, śliwka, truskawki, agrest, jabłka świeże.   

 Informacja na temat obecnych w serwowanych potrawach składników powodujących alergię lub reakcję alergiczną:
1. ziarna zbóż 2. jajka 3. mleko 4. seler 5. ryby